”Stockholms Brooklyn”

Posted on 14 februari, 2012

0
Nedklottrade väggar blandat med trendiga caféer och barer. Bohemer i kängor tillsammans med Östermalms-damer i päls, det är vad Södermalms SoFo har att bjuda på. Många uppskattar den avslappnade atmosfären i området. ”Man känner sig så soft här på Söder”, konstaterar Tv-profilen Sanna Bråding.

Jag kliver av bussen på Erstagatan, och det första som slår emot mig är en känsla av lugn. Det är ett lugn som är svårt att beskriva, och som bara kan existera på ett ställe som Södermalm. Folk går i sakta mak åt sina respektive håll med en pappersmugg kaffe i handen, några pratar i mobilen medan andra promenerar fram med hörlurar i öronen. Gemensam nämnare för alla är att ingen springer eller jäktar efter något. Folk här verkar ta dagen som den kommer så att säga, men även om det låter som en uttjatad klyscha, så är det som om den från början är påhittad för att beskriva just denna stadsdel. ”Man känner sig så soft här på söder”, sa Sanna Bråding i en intervju med SvD för några år sedan, och jag kan inte göra annat än att hålla med henne på den punkten.

Söder om Folkungagatan har vi det område som idag går under benämningen SoFo. Namnet myntades av tre pappor som tyckte att det lät för trist att säga att man bodde på ”östra Söder”, och därefter hämtade inspiration till det nya namnet från SoHo-områdena i New York och London. SoHo har tidigare varit de kvarter i världsstäderna som inte varit alltför trendiga, men som i och med vintage-trenden på senare år fått sig ett rejält uppsving.  Det är lätt att förstå parallellerna som dras med dessa städer. Ju längre in jag vandrar i SoFo, ju mer secondhandbutiker, gallerier och caféer dyker upp. Blandat med småbutikerna har även stora svenska modemärken, såsom Acne, valt att starta upp butiker.

Omkringvandrandes gata upp och gata ner känns det verkligen som man förflyttas till en annan stad. Denna trendiga del av Södermalm har förutom den uppenbara flörten till namnet SoHo, många gånger också jämförts med Brooklyn i New York. Men trendighetens baksida är att lägenhetspriserna häromkring har skjutit i höjden sedan dessa kvarter började anses som något att räkna med igen. Detta är också något som Lisa Larsson, ägarinnan av välkända secondhand-butiken med samma namn, bekräftar. ”Priserna har ju höjts mycket runtom i det här området för att det heter SoFo, och det står i precis varenda guide-bok över hela världen”, säger hon.  Medan hon plockar omkring i den till bredden fyllda butiken fortsätter hon att omnämna området som trendigt och svänger sig ofta med ordet ”hippt” som hon frekvent använder för att beskriva stadsdelen. Precis överallt i den lilla lokalen finns stormönstrade klänningar, väskor och skor i massvis. Lisa Larsson skådar ut över sitt karriärmässiga livsverk och begrundar även hon begreppet SoFo och dess jämförelse med andra städer runtom i världen. Hon kallar området som Stockholms Brooklyn och talar om hur vänner till henne är inne på samma linje. Den mest framträdande likheten med Brooklyn, säger hon, är alla secondhand-butiker som finns strödda längs sydöstra New Yorks gator och som blivit något utav ett signum för SoFo. ”Fast man säger ju inte second hand längre”, tillägger Lisa efter ett tag, ”det heter ju Vintage numera. Det kommer ifrån New York och låter lite finare ”.

Varför hon valde just att starta upp sin butik på Södermalm, just i SoFo, beskriver hon som en självklarhet. Hon växte upp på den södra sidan av Stockholm, på Dalarö närmare bestämt, och har sedan dess hållit sig kvar här. Efter att hon jobbat ett tag i secondhand-butiken Judits på Hornsgatan öppnade hon sin egen butik 1986. SoFo kändes som ett tryggt ställe att etablera sig på eftersom det var den delen av staden hon kände sig bekväm med och hade kunskap om. ”Det var bara Söder som gällde”, sammanfattar en smått nostalgisk Lisa vidare.

Något som är iögonfallande i SoFo är blandningen av folk som rör sig i de här kvarteren. Trots den bohemiska stämningen som ligger i luften finns här även Östermalmsbor och Cityfolk. Blandat är förövrigt ett bra sätt att beskriva hela den här stadsdelen, hela SoFo består i princip av nedklottrade väggar och överfyllda papperskorgar vägg i vägg med stilrent inreda butiker. Jag passerar två damer i päls som ger skrämda blickar åt en högt nynnande hemlös man de passerar och sedan skyndar på stegen för att söka lugnets trygga vrå inne på ett café. Enligt Larsson har Södermalm generellt sätt genomgått en förändring de senaste 20 åren, där SoFo vuxit fram som en trendig inriktning. Damerna som jag passerade är typexempel på en samhällsgrupp som förr aldrig skulle ha påträffas här.

Vad Larsson beträffar hänger omnämningen av östra Söder även den ihop med förändringen. Folk är beredda att betala dyra pengar för att kunna säga att de bor i SoFo, folk som i ett annat årtionde aldrig skulle satt sin fot här. ”Jag tror att namnet bidrar till en känsla av dekadens på ett sätt, att jämföra med New York och så vidare tycker väl folk låter sofistikerat”, säger hon tankspritt.

Lisa fortsätter att berätta om Söders förvandling och säger att hon ser många från både Östermalm, City och från Vasastan som håller till på SoFo och i hennes butik. ”Då är det svårare att locka hit folk från andra sidan Söder, dem håller sig på sin sida. ”, anmärker hon. ”Men förövrigt är kundklientelet absolut blandat, både från SoFo och från andra delar av stan”. När trendvågor förändras och fler börjar strömma till Söder, märks det direkt menar Lisa. ”I butiken märker man av det, dels är målgruppen mer varierad nu, men den största skillnaden är att det nu även finns folk här som kan betala för sig här”, fastslår hon.

En stor del av SoFo är alla caféer som finns runt vartenda gathörn. Välkända Café String på Nytorgsgatan är ett bra exempel på den ”hänga-och-fika kultur” som finns här. Även på caféet har man, i likhet med Lisa Larsson, observerat det numera blandande kundklientelet som utmärker SoFo. Dörren in dit är tung och jag får rycka ordentligt i den för att komma in på det ombonade caféet. Väl inne slår en doft av nybryggt kaffe emot mig och jag står ett tag i dörröppningen och känner av den avslappnade stämning som råder. Caféet är beläget i en gammal, rätt sliten lokal, men tillsammans med en bohemisk inredning är det en del av SoFo-charmen. Caféet startade 1992 och är enligt den egna hemsidan ”en antikhandel kombinerad med butiksverksamhet”. Personligen tycker jag att man där förskönat verkligheten en smula, mest ser det ut som udda föremål inhandlade på loppis utplacerade på måfå i ett rum. Men visst har det sin lockelse. Det speciella med just detta café är att utbudet på varor består av mer än bara kaffe och fikabröd. Här är nämligen allt till salu, man kan köpa alltifrån bord och stolar till kaffekoppen man just druckit sista skvätten ur. Caféet ligger centralt och bra i SoFos hjärta och är ett perfekt ställe att observera Söder utifrån. Efter vissa svårigheter med den inbokade intervjun får jag tills sist tala med en Alexander i personalen. Han ställer fram två kaffekoppar och slår sig ledigt ner i en stol intill fönstret.

Vilka är det främst som kommer och går här på caféet?

”Det är väldigt blandat, dels har man ju sådana här medianissar med skägg och roliga tröjor, sedan är det mycket kids och väldigt mycket turister. Men man har ju sina stammisar också, Söderfolket”, berättar Alexander och tar en klunk av kaffet.

Han fortsätter att spekulera kring Södermalm och SoFo som stadsdel och anmärker även han på den speciella stämningen som bara finns här. Detta hänger ihop med, tror han, att söderbor är en viss typ av människor.

Vad de flesta är överens om när man talar om SoFo är att det är ”hippt”. Lisa Larsson sa det, och Alexander på Café String fortsätter på samma linje. Det finns knappt några artiklar som handlar om Södermalm där denna term inte används. ”Prenzlauer Berg är ’Berlins Södermalm’, busigt och hippt…”, skriver Göteborgsposten, ”ett unikt, hippt område med unika butiker…”, skriver Vandrarhem i Stockholm. Trender kommer och går och just nu verkar SoFo ligga på topp trendmässigt. Artiklar om butiken Lisa Larsson finns att läsa i tidningar som Dagens Nyheter, och på Café String kan man se både en och en annan kändis om man tittar noga. SoFo är något som verkar ligga rätt i tiden och en plats dit folk strömmar just nu.

Många älskar den avslappnade stämningen, den härliga atmosfären och människorna som bor här. Uttrycket ”en gång söderbo, alltid söderbo” verkar också det stämma bra överens.  ”Det är något speciellt med Söder. Jag skulle inte kunna tänka mig att bo i någon annan stadsdel, jag skulle absolut inte kunna tänka mig Östermalm. Det är en riktigt ’boring’ stadsdel”, säger Lisa Larsson förnöjt. Brooklyn-jämförelsen är dock något som inte faller alla i smaken. Jag anmärker på hur namnet kan göra mycket för en stadsdel, och Alexander på Café String håller i viss mån med, men tänker ändå efter en sekund. ”Ja, Stockholms Brooklyn”, säger han långsamt, nästan som om han smakar på orden. ”Samtidigt tror jag att många som kommer hit tycker att det är ganska löjligt. Vi jämför oss med större städer eftersom vi är en liten stad och vi har kanske lite mindervärdeskomplex. Vi vill helt enkelt tala om Stockholm så som andra talar om t. ex Paris och London”, nöjer han sig till slut med att säga.

Av Anna Udell

Källor:

http://www.svd.se/kultur/sanna-suktar-efter-sofo_425719.svd

http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/norden/sverige/article10654914.ab

http://www.alltomstockholm.se/shoppingmode/article20688.aos

http://www.gp.se/resor/researtiklar/1.668255-botanisera-i-grona-berlin?m=print

http://www.vandrarhemstockholm.se/city/renstierna.html

http://cafestring.com/om

http://en.wikipedia.org/wiki/Soho

http://en.wikipedia.org/wiki/SoHo


Annonser
Posted in: STADSDELAR